Onderstaande review over Doorbraak kreeg ik van Mieke Schepens (Graag gelezen):
Peter Hamersma’s ‘Doorbraak’ neemt de lezer mee naar het fictieve Slautis, een land dat balanceert op de rand van herstel na een mislukte staatsgreep. Voor in het boek is een plattegrond van Slautis afgebeeld. Hamersma weet een sfeer van subtiele spanning te creëren, waarin de ogenschijnlijke rust van Slautis langzaam maar zeker wordt verstoord door een reeks onheilspellende gebeurtenissen.
Het verhaal is opgebouwd rondom verschillende verhaallijnen die op meesterlijke wijze met elkaar verweven zijn. De overstromingen, de mysterieuze ‘ongelukken’ en de dubieuze praktijken in de voetbalwereld vormen samen een complex en intrigerend geheel. Hamersma weet de lezer continu te verrassen met onverwachte wendingen en onthullingen, waardoor het boek tot het einde toe spannend blijft.
De belangrijkste personages zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig.
Lado Vantaggio, onderwerp van de mislukte staatsgreep van een jaar eerder, is een interessante figuur die worstelt met de nasleep van de gebeurtenissen.
Hij wordt naar aanleiding van die mislukte staatsgreep geïnterviewd door een journaliste, Nikita Silnyslot. Er ontstaat een professionele klik tussen de twee. Na het interview wordt Lado uitgenodigd om een column te gaan schrijven voor het landelijke dagblad. Zijn samenwerking met Nikita en de voetbalexpert van de concurrent zorgt voor een dynamische en boeiende interactie.
Hamersma’s schrijfstijl is vlot en toegankelijk, waardoor het boek makkelijk wegleest. Hij weet complexe thema’s op een heldere en begrijpelijke manier te presenteren, zonder daarbij afbreuk te doen aan de diepgang van het verhaal.
Tegelijkertijd wordt langzaamaan duidelijk wat de gevolgen zijn geweest van de natuurramp van een jaar geleden. De verwoestende overstroming in de noordelijke provincies trekken de aandacht van de veiligheidsdiensten van het land. Aan Elvira Urso, een van de ervaren medewerkers van de dienst Bureau Directe Informatie, wordt gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar de oorzaak van de overstromingen. Ze ontdekt dat de overstromingen in Slautis in verband staan met de dood van de CFO Ariannol Drejtor.
Een sterk punt van ‘Doorbraak’ is de manier waarop Hamersma actuele thema’s verweeft in het verhaal. De corruptie in de voetbalwereld en de politieke intriges worden op een realistische en overtuigende manier neergezet. Dit geeft het boek een extra dimensie en maakt het relevant voor een breed publiek.
Al met al is ‘Doorbraak’ een spannende en boeiende thriller die de lezer tot het einde toe in zijn greep houdt. Dit tweede deel in de verhalenserie over Slautis geeft een kijkje in de ondoorzichtige wereld van voetbaltransfers en laat de hebzucht zien van toch al zeer vermogende en invloedrijke personen. Peter Hamersma heeft een knap staaltje werk afgeleverd, waarin hij actuele thema’s combineert met een meeslepend verhaal. Een aanrader voor liefhebbers van politieke thrillers en spannende verhalen.
https://graaggelezen.blogspot.com/2025/03/ik-las-doorbraak-geschreven-door-peter.html